Palatul Brâncovenesc

Palatul, construit în anul 1698 de către Constantin Brâncoveanu pentru fiul său Constantin, este aşezat în centrul incintei, fiind înconjurat de grădini; casa avea un etaj şi era aşezată pe o pivniţă. În estul ansamblului se aflau ruinele casei vechi construită înainte de 1683 şi biserica Sfântului Dumitru, fostă paraclis. Biserica a fost construită de Constantin Brâncoveanu în anul 1683, şi constituie o replică a Bisericii Doamnei din Bucureşti, construită în aceeaşi perioadă, dar înainte de a apărea în arhitectură stilul brâncovenesc.

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi reprezintă un autentic şi în acelaşi timp un preţios monument de arhitectură civilă românească medievală, deoarece păstrează înfăţişarea şi proporţiile iniţiale, nealterate. Planul palatului este expresiv, îmbinând rolul de locuinţă cu cel de reşedinţă domnească somptuoasă - subliniat prin creşterea numărului şi dimensiunilor camerelor cu destinaţie aulică şi prin sporirea bogăţiei elementelor decorative, în acord cu noile veleităţi, gustul şi pretenţiile domneşti.

În acest moment, ansamblul monumental de la Potlogi se află înscris într-un amplu proiect de restaurare, menit să redea forma iniţială a curţii. Astfel, vor fi reconstruite cuhnia, droşcăria, casa veche, casa slujitorilor şi grădinile cu heleşteul. Palatul va găzdui o expoziţie de artă brâncovenească, totul în ideea de a reconstitui atmosfera de la sfârşitul secolului XVII.
Newsletter
Abonează-te aici şi vei primi pe mail ultimele noutăţi despre toate evenimentele şi manifestările ce vor avea loc în Dâmboviţa.
vizitatori
20 Apr 2024
129716 unici