Aventură

Aventură
În ultima perioadă de timp, turismul de aventură a înregistrat o creştere deosebită în România, zone cu un pitoresc deosebit, aşa cum întâlnim şi în Dâmboviţa, având șanse mari să fie atrase în circuitul internațional al acestor activități:

Alpinism. Munţii Bucegi reprezintă cel mai important masiv din România pentru practicarea alpinismului, cuprinzând unele dintre cele mai numeroase, dar şi dificile trasee alpine. Pentru iubitorii de alpinism, există unul dintre cei mai impunători pereţi din ţară – Peretele Coştilei, Peretele Văii Albe.

Parapanta şi Planorism. Datorită spectaculozităţii peisajelor înconjurătoare, dar şi a curenţilor de aer puternici, Munţii Bucegi, se află în topul preferinţelor îndrăgosiţilor de salturi în aer de pe crestele semeţe ale munţilor.

Excursii pe munte. Munţii Bucegi, dar şi Munţii Leaota sunt plini de sălbăticie şi de locuri frumoase în acelasi timp, premise excelente pentru organizarea unor excursii lungi, ca timp,, cu un grad ridicat de dificultate şi complexitate, în genul Eco Challenge. Acest gen de activitate a ajuns s fie din ce în ce mai îndrăgit şi apreciat nu doar de cei pasionaţi de aventură cât şi de către firmele de Team Building.

ATV şi Quad. Având la dipoziţie vehicule mici, de teren pentru 1-2 persoane, cu 4-6 roţi sau cu şenile, doritorii de aventură pot urca pante foarte abrupte şi pot parcurge porţiuni de teren deosebit de accidentate, atât în Munţii Bugeci, cât şi în Munţii Leaota ATV-ul reprezintă una dintre cele mai plăcute modalităţi de a cunoaşte o zonă turistică.

Off Road. Cum Munţii Bucegi sunt foarte sălbatici şi pitoreşti, întrecerile cu mașini de teren reprezintă deliciul turiştilor, existând numeroase posibilităţi de noi şi noi trasee pentru acest tip de aventură.


Sporturi de sezon

Ski alpin şi săniuş. În Platoul Bucegi, în zonele Peştera-Padina, unde durata stratului de zăpadă este de cca 2-2,5 luni pe an, începând cu luna octombrie, iar grosimea sa variază între 40 şi 70 cm, în funcţie de altitudine, sunt amenajate  pârtii de schi şi de săniuş, chiar dacă acestea nu sunt omologate.

Ciclism. Există, de asemenea, trasee pe drumuri cu o lungime totală de aproximativ 60 de kilometri.

Drumeţii
. Veniţi şi descoperiţi spaţiile naturale din Dâmboviţa, într-un mod original, dar cu cel mai mare respect pentru mediul înconjurător. Vă  propunem o vizită în Munţii Bucegi şi Leaota, unde veţi avea posibilitatea să vă bucuraţi de unele dintre cele mai valoroase zone naturale din România şi chiar din Europa, datorită frumuseţii lor şi  a spectacolului oferit de natură, mai ales în parcurile şi rezervaţiile naurale de aici.
Vă recomandăm teritoriul dâmboviţean al Munţilor Bucegi unde sunt delimitate 10 rezervaţii naturale din totalul de 14 ale Parcului Natural Bucegi, cu celebrele atracţii turistice create de fenomenele naturale: Sfinxul, Babele, Peştera Ialomicioara şi Peştera Rătei, Canionul Horoabei, Cheile Urşilor, Cheile Tătarului, Cheile Zănoagei şi Cheile Orzei, Plaiul Hoţilor. Rezervaţiile naturale au un rol deosebit în protecţia şi conservarea unor habitate, specii de plante şi animale sălbatice, elemente şi formaţiuni geologice, speologice, paleontologice sau de altă natură, cu valoare ecologică, ştiinţifică sau culturală deosebită. Ele au fost delimitate, prin lege , astfel: Peştera-Cocora (inclusiv Cheile Urşilor) care se întinde pe o suprafaţă de 307 ha, Cheile Tătarului – 144,3 ha, Valea Horoabei – 5,7 ha, Orzea-Zănoaga - care este şi cea mai întinsă ca suprafaţă, respectiv 841,2 ha, Zănoaga-Lucacilă – 259,4 ha, Plaiul Domnesc – 0,5 ha, Peştera Răteiului – 1,5 ha, Turbăria Lăptici – 14,9 ha, Poiana Crucii – 0,5 ha şi Plaiul Hoţilor –0,5 ha.  Astfel, beneficiază de statut juridic de rezervaţie naturală şi ştiinţifică, mai multe suprafeţe din zonă, după cum urmează: • Rezervaţia Peştera Ialomicioarei, ce cuprinde Pădurea Cocora, Peştera Ialomiţei şi împrejurimile Cheile Urşilor, Cheile Peşterei, Valea Horoabelor; • Rezervaţia Zănoaga cu: Cheile Tătarului, Cheile Orzei, Peştera Urşilor.

Alte activităţi recreative

Diversitatea speciilor de floră şi faună întâlnită în Parcul Natural Bucegi, face din acesta un real punct de atracţie pentru turismul de cercetare. Trebuie ştiut, că cercetătorii pot întâlni aici, peste 4.500 de specii de floră, şi peste 3.500 specii de faună dintre care foarte multe sunt ocrotite de lege. De asemenea, pentru fotografii amatori şi profesionişti, sunt foarte multe puncte de belvedere, de unde se pot face observaţii la faună, şi de unde se poate fotografia flora.
Plimbări cu telecabina.  Pentru iubitorii de plimbări cu telecabina, există instalaţii de transport pe cablu, acesta fiind asigurat de telecabina de la Buşteni şi de la Sinaia care fac legătura cu platoul Bucegilor, la Peştera.
Vânătoare şi pescuit sportiv. Pentru vânătorii şi pescari amatori şi profesionişti, există foarte multe posibilităţi de a practica aceste sporturi.

Newsletter
Abonează-te aici şi vei primi pe mail ultimele noutăţi despre toate evenimentele şi manifestările ce vor avea loc în Dâmboviţa.
vizitatori
28 Mar 2024
128853 unici